ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Οι αρμοδιότητες του διαιτολόγου-διατροφολόγου, αφορούν στη διατροφική αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας τα οποία σχετίζονται με τη διατροφή (σακχαρώδης διαβήτης, δυσλιπιδαιμίες, υπέρταση, παχυσαρκία, νεφρικές, γαστρεντερικές νόσοι, διαβήτης κύησης κά), αλλά και στην διατροφική υποστήριξη και εκπαίδευση υγιών ατόμων με στόχο την πρόληψη των νοσημάτων φθοράς (καρδιακές νόσοι, καρκίνος, αυτοάνοσα νοσήματα κά) καθώς και την προαγωγή της υγείας τους (εγκυμονούσες, οι θηλάζουσες, οι αθλητές και παιδιά).

ipiresies

Σχεδιάζονται διαιτολόγια για:

  • Διαχείριση βάρους: Διατροφικές οδηγίες για αύξηση/μείωση ή διατήρηση βάρους.
  • Νηστεία και χορτοφαγία: Διατροφικά προγράμματα για χορτοφάγους ή για την περίοδο της νηστείας, ώστε να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  • Διατροφή για παθολογικές καταστάσεις: Σχεδιάζονται διατροφικά προγράμματα για παθήσεις όπως δυσλιπιδαιμίες, σακχαρώδης διαβήτης, μεταβολικό σύνδρομο, καρκίνος, υπέρταση,τροφικές δυσανεξίες, τροφικές αλλεργίες, αυτοάνοσα νοσήματα, παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος κ.α.
  • Διατροφή για τις ιδιαίτερες περιόδους στη ζωή της γυναίκας: Διατροφικά προγράμματα για τη γονιμότητα,την εγκυμοσύνη, τον θηλασμό και την εμμηνόπαυση.
  • Αθλητές: Διατροφικά προγράμματα για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης και απόδοσης των αθλητών.

Διατροφή στα στάδια της ζωής:

  • ΠΑΙΔΙΑ-ΕΦΗΒΟΙ: Αντιμετώπιση της παιδικής-εφηβικής παχυσαρκίας με παράλληλη τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς για την επίτευξη και την εξασφάλιση της σωστής ανάπτυξης των παιδιών-εφήβων.
  • ΕΝΗΛΙΚΕΣ: Αντιμετώπιση της  παχυσαρκίας με εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής πλήρως προσαρμοσμένα στον τρόπο ζωής του ατόμου.
  • ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ: Βελτίωση της κατάστασης θρέψης των ατόμων που σε αυτή τη φάση της ζωής παρουσιάζει αρνητική εικόνα σε συνδυασμό με τα προβλήματα υγείας λόγω της ηλικίας

ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  • Εκπαίδευση: Παροχή εκπαίδευσης μέσω παρουσιάσεων, σχετικά με θέματα διατροφής σε κοινό ή ομάδες (αθλητικοί σύλλογοι, σχολεία, εταιρίες, υπαλλήλους εστιατορίων κ.α.)
  • Σχεδιασμός διατροφικά πλήρους μενού σε χώρους μαζικής εστίασης (εστιατόρια, κατασκηνώσεις κ.α.)
  • Διατροφική ανάλυση μενού εστιατορίων: Διατροφική ανάλυση κάθε πιάτου σε μενού εστιατορίων και παροχή έντυπου υλικού ενημέρωσης σχετικά με τα μικροθρεπτικά/μακροθρεπτικά συστατικά του

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΑΣ.

Η πρώτη συνάντηση έχει χαρακτήρα αξιολόγησης και κατά μέσο όρο διαρκεί μία ώρα. Λαμβάνεται ιατρικό & διατροφικό ιστορικό, πραγματοποιούνται μετρήσεις σώματος (μέτρηση βάρους, ύψους, περιφέρειας κοιλιάς / γλουτών), και αξιολογείται ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το βάρος της μυικής σας μάζας, η ενυδάτωση του οργανισμού,ο βασικός μεταβολισμός και οι ενεργειακές σας δαπάνες, το % ποσοστό σωματικού λίπους.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση θα ερωτηθείτε για διάφορα θέματα που αφορούν την υγεία σας (για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας τις πιο πρόσφατες εξετάσεις αίματος που έχετε διαθέσιμες, καθώς και ότι άλλο εσείς κρίνετε απαραίτητο), θα αναφερθείτε στις παρούσες διατροφικές σας συνήθειες (τα φαγητά που προτιμάτε, τις ώρες που τα καταναλώνετε, τις ώρες εργασίας σας κλπ) καθώς και θα συζητήσετε πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο ζωής σας (συχνότητα κατανάλωσης τροφής εκτός σπιτιού, αριθμός γευμάτων, συχνότητα, ένταση και διάρκεια άσκησης, εάν υπάρχει κλπ).

Στη συνέχεια η Διαιτολόγος, βάσει της διατροφικής αξιολόγησης που διενεργείται στην πρώτη σας συνάντηση, των διατροφικών σας συνηθειών, του ημερήσιου σας προγράμματος και των ενεργειακών σας απαιτήσεων θα σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο Πρόγραμμα Διατροφής.

Αυτό σημαίνει ότι το διατροφικό σας πρόγραμμα θα συνταχθεί βάσει των δικών σας προσωπικών προτιμήσεων, των δικών σας ιδιαίτερων διατροφικών αναγκών αλλά και βάσει του καθημερινού σας προγράμματος. Θα είναι δηλαδή ένα πρόγραμμα που θα απευθύνεται σε εσάς και μόνο σε εσάς και θα περιλαμβάνει γεύματα τα οποία καταναλώνει συνήθως ολόκληρη η οικογένεια και θα περιλαμβάνουν τρόφιμα από όλες τις διατροφικές ομάδες, έτσι ώστε να επιτευχθεί επάρκεια σε όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την προαγωγή της υγείας σας.

Στις επόμενες συναντήσεις, το Πρόγραμμα της Διατροφής σας θα διαμορφώνεται ανάλογα με την πρόοδο που έχετε σημειώσει, τις δυσκολίες που πιθανώς αντιμετωπίσατε, το επικείμενο πρόγραμμα της ζωής σας (πιθανά ταξίδια, έξοδοι, γενέθλια κά), τα σχόλιά σας, αλλά με βασικό πάντα άξονα το στόχο που επιθυμείτε να επιτύχετε. Οι επόμενες συναντήσεις διαρκούν κατά μέσο όρο μισή ώρα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις δύναται να διαρκέσουν 45 λεπτά ή ακόμη και μία ώρα. 

Η συχνότητα των επόμενων συναντήσεων εξαρτάται από τους διατροφικούς στόχους, το καθημερινό πρόγραμμα και τα προβλήματα υγείας που πιθανώς συνυπάρχουν. Σε περίπτωση που στόχος είναι η απώλεια βάρους, συνήθως συστήνεται εβδομαδιαία παρακολούθηση, τουλάχιστον για τις πρώτες εβδομάδες. Στις επόμενες αυτές συναντήσεις, σας παρέχονται διατροφικές συμβουλές ενώ συγχρόνως δίνεται έμφαση στη διατροφική εκπαίδευση με απώτερο στόχο την αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών. Για το σκοπό αυτό σας παρέχεται διαιτολογική επιμόρφωση και συμπεριφοριστική διατροφική εκπαίδευση. Αυτό βοηθά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ευκολότερα και να είναι μόνιμο το αποτέλεσμα.

Τέλος, ενθαρρύνεται η φυσική δραστηριότητα, ενώ βασικό στόχο κάθε διατροφικής παρέμβασης αποτελεί η προώθηση της βέλτιστης υγείας, ψυχικής και σωματικής ευεξίας.